|
Kodėl turėčiau maitinti savo gyvuną natūraliu maistu?
Dar vaikystėje išgirdau nuostabią legendą apie Babilono bokšto statybą ir liūdną šio didžiulio Žmogaus užmojo rezultatą. Šiai dienai suvokiu, kad Babilono bokšto statyba – tai kasdienis mūsų gyvenimo triūsas. Žmogus visuomet, kasdien, kiekvieną sekundę, su kiekvienu oro gurkšniu siekia kontroliuoti įvykius, viską spręsti ir režisuoti savaip, užkopti kuo aukščiau, būti Karaliumi. Na.. nekaltinkim jo - taip jis tiesiog jaučiasi saugiau. Dėl savo nuolatinio veržimosi į priekį, į šviesų, pagal savo scenarijų sukurtą harmoningą rytojų, Žmogus užmiršta apsidairyti ir pamatyti, kad tiek Harmonija, tiek Šviesus rytojus gali būti čia pat, nereikia niekur bėgti, nieko išradinėti ir juolab nieko griauti – viskas, ko reikia normaliam Harmoningam gyvenimui jau senų seniausiai buvo sukurta Gamtos.
Štai taip.. o išties tai norėčiau nefilosofuojant aptarti vieną iš,
mano nuomone, Didžiojo Žmogaus iliuzijų – iliuziją, kad Žmogus yra
protingesnis už Gamtą. O dar tiksliau, tai aptarsiu jau praktiškai
su mumis suaugusią iliuziją apie tai, kad žmogaus sukurtas
susintetintas dezodoruotas ir gražiai supakuotas maistas yra geresnė
dietos alternatyva mūsų katėms, nei normalus "morališkai pasenęs",
įprastas Gamtos sukurtas natūralus šiai konkrečiai gyvybės rūšiai
būdingas maistas. Kas nesuprato - kalbu apie pagamintus komercinius
maistus, kuriuos Žmogus dosnia ranka pila savo gyvūnui, ir banalią
žalią mėsą, kuri per amžius buvo įprastas maistas bet kokiam
plėšrūnui.
Diskusijoms apie komercinių maistų ir natūralios dietos privalumus
turiu tik vieną vienintelį klausimą – parodykit man nors vieną gyvą
pavyzdį, kai Žmogaus kūrinys yra tobulesnis už Gamtos? Taigi, vienintelis argumentas komercinių maistų naudai, mano nuomone, yra toks – Žmogui taip patogiau. Taip pat, kaip ir nueiti i MacDonaldą, nors visi žinome, kokį šlamštą ir nuodus ten gausime. Tačiau normalus žmogus eina į greito maisto restoraną tik retsykiais, kartais net iškrovos dieną po to padaro, kad pašalinti su maistu gautus toksinus. Tai kodėl gi mes diena iš dienos siūlome tokį pat "greito paruošimo maistą" savo gyvūnams. Maistas teikia gyvybę, gyvybingumą, bet apie kokį gyvybingumą galime kalbėti kepinto, virto, maišyto, dažyto, presuoto, dezodoruoto, konservantais pripumpuoto ir supakuoto į šlamantį pakelį komercinio maisto kontekste? Čia aš nenoriu kalbėti apie tai, kad yra geresnių ar blogesnių komercinių maistų, aš tiesiog konstatuoju, kad tame maiste nėra pagrindinės kiekvieno Gamtos kūrinio sudedamosios dalies – nėra gyvybingumo.
Šiuo metu visas pasaulis serga nauja dieta – "RAW diet", žalių natūralių produktų dieta (o juk būtent taip ir maitinosi mūsų naminių gyvūnų sveiki ir laimingi protėviai, kol mes nenusprendėm kitaip). Daug kalbama, rašoma apie stebuklus, kuriuos daro toks mitybos būdas, apie dingusias ligas, atjaunėjusį kūną, sugrįžusią psichinę pusiausvyrą, išnykusius vėžinius susirgimus. Šios dietos pagrindas yra teorija apie fermentus (enzimus), esančius natūraliame žaliame maiste. OK, jei žmogus neprisiverčia pats laikytis normalios sveikos mitybos taisyklių, tai jis pats sau bosas, bet kam tas neapdairus nukrypimas gyvūnų mityboje? Gamta jau senai apie viską pagalvojo –tiesiog netrukdykime jai ir pasiūlykime savo katėms tokį maistą, koks jiems kaip konkrečiai gyvybės rūšiai numatytas gamtos?
Nenoriu savo požiūrio į mitybą vadinti jokiais madingais žodžiais ir
prisidengti kokios nors sistemos (RAW, BARF ar kokios kitos)
pavadinimo – nesu mėgėja klijuoti etiketes. Remiuosi savo sveiku
racionaliu protu ir logika. Gyvūnas kaip “gamtos vienetas” turi dvi
paskirtis - išgyventi ir turėti palikuonių. Tai yra, sveiku laikomas
gyvūnas, galintis sumedžioti grobį (judrus, aktyvus, be antsvorio,
artrito, radikulito, hormoninių sutrikimų ir kitų civilizacijos
padarinių) ir turintis gerai funkcionuojančią reprodukcinę sistemą.
Kalbant apie kates, sveikumo „idealu” laikau mūsų kaimo kates. Jos
puikiai sugeba ir savimi pasirūpinti, ir paleisti į pasaulį po dvi
palikuonių vadas į metus. Mano nuomone, sveikos mitybos galima
pasimokyti iš jų.Ką valgo ta kaimo katė? Pagrindinis maistas – pelė,
paukštelis (gal varlytė ar vabzdys – bado metu). Kas gi tą maistą
sudaro:
10 -40 proc. pelės ar paukščio sudaro kailis-plunksnos. Tai yra
tiesiog nepasisavinamas arba mažai pasisavinamas organizmo balastas,
kuris tranzitu pereina per katės skrandį ir žarnyną, reguliuodamas
normalų virškinimo trakto funkcionavimą (naminėmis sąlygomis balasto
funkcijas galėtų atlikti į maistą dedamos daržovės, malti grūdai ar
ląstelieną ir kt.) - 16 proc. sudaro oda - mažiausiai 30 proc. - kaulai (kauluose yra iki 97 proc. viso organizmo kalcio atsargų, tai gi kitoms kūno dalims telieka 3 proc.)
- max. 50 proc. mėsos ir kitų audinių: sausgyslių, vidaus organų,
raumenų ir kt. Grynos mėsos dalis kartais gali siekti daugiausiai 5
– 10 procentų. Ir tai tikrai nebus broilerio filė mėsa, tai bus
liesa, raudona, nuolat lakstančio ir su likimu kovojančio gyvūnėlio
mėsa. Maistiniai enzimai /fermentai, esantys tik šviežiame, gyvame, termiškai neapdorotame maiste (šaldyta mėsa praranda didelę fermentų dalį, termiškai apdorota praranda juos pilnai. Išeitis - duoti sumaltų žalių daržovių arba daigintų lakštinių, visada turėti kačių žolės. Arba duoti gyvą grobį).
Be išsamių argumentų norėčiau trumpai pristatyti fermentų teoriją,
nes žinau, kad daugelis apie ją nėra net girdėjęs. Šiuo tikslu
patalpinsiu kelias ištraukas iš įvairių mokslinių straipsnių.
Pabrėžiu, kad fermentų teorija nėra kažkas mistiško, tai yra normali
moksliniais duomenimis pagrįsta teorija. Pateiktose citatose
originaliai kalbama apie žmones, tačiau, gamtos taisyklės galioja
visiems - tiek žmonėms, tiek mūsų gyvūnams, tik žmonės yra kur kas
mažiau disciplinuoti ir sunkiau su jomis susitaiko.
Dr. Howel
Kas yra fermentai?
Fermentai – tai substancija, kuri leidžia atsirasti gyvybei. Jie yra
būtini bet kokioje cheminėje reakcijoje, kuri vyksta organizme. Be
fermentų nebūtų jokios organizmo aktyvios veiklos. Susimastykit,
fermentai tai "darbo jėga", kuri stato jūsų organizmą taip, kaip
statybininkai stato namą. Jūs galite turėti visas reikiamas
statybines medžiagas, bet tam, kad pastatyti namą, jums reikia
darbininkų. Taip pat ir organizmas gali turėti visas maistingas
medžiagas – vitaminus, baltymus, mineralus ir t.t. – bet jums visgi
reikia fermentų, gyvybingumo elementų, kad išsaugoti organizmo
gyvybingumą.
Galima pasakyt, kad fermentai yra sudaryti iš baltyminių
transportuotojų, turinčių energijos įkrovą, taip pat kaip elementas
yra sudarytas iš metalinių plokštelių, įkrautų elektros energija. Gydytojas I.V Ševčenko
Fermentai (arba enzimai), dalyvaudami ir vykdydami organizmo
medžiagų apykaitą, yra bet kokio organizmo gyvybingumo pagrindas.
Vitaminai, mineralinės druskos, angliavandeniai ir baltymai mažai ką
reiškia. Tik fermentai gali valdyti sudėtingiausius naujų medžiagų
irimo ir sintezės procesus. Bet kokia cheminė ir biologinė reakcija,
vykstanti organizme, reikalauja būtino enzimų dalyvavimo. Fermentai
vaidina aktyvų vaidmenį regos ir klausos procesuose, virškinime, ir
taip pat detoksikacijos procese. Kraujo ląstelių, kaulų, odos
atsinaujinimas- visa tai, kaip ir daugelis kitų procesų yra
sąlygojami fermentų aktyvumu. Nuo jų priklauso organizmo apsauginės
sistemos, kuri užkertą kelią infekcijoms, nukenksmina nuodingas
medžiagas ir pašalina toksinus, funkcionalumas.
N.W. Walker Mitybos racionalumas pagrinde yra vertinamas pagal tai, kiek yra maiste ypatingo gyvybingumo eliksyro, kuris yra stebuklinguose maisto komponentuose, pavadintuose enzimais. Enzimai buvo aprašyti kaip sudėtingosios medžiagos, padedančios maisto virškinimui ir jo pasisavinimui. Taip pat buvo manoma, kad enzimai suvirškina vėžinius susirgimus. Tačiau enzimai nėra elementai. Enzimai- tai nesuvokiama magnetinė gyvybingumo energija, kuri yra glaudžiai susijusi su žmogaus organizme, augaliniame pasaulyje ar bet kurioje gyvybės formoje kiekvieno esančio atomo gyvenimu ir veikla.
Turite tai įsisavinti ir suvokti, kodėl reikia atidžiai rinktis
maistą ir kodėl reikia didžiausią dalimi vartoti žalią maistą,
neapdorotą termiškai. Negalima būti kartu ir gyvu ir negyvu, ar tai
būtų kalbama apie mūsų kūną ar apie daržoves, vaisius, riešutus ar
grūdus. Ten, kur yra gyvybė, ten yra enzimai.
Enzimai yra jautrūs temperatūrai, aukštesnei nei 47°С. Pastarajai
viršijus 49°С, enzimai tampa tokie pat inertiški, kaip žmogaus kūnas
karštoje vonioje. Esant 54°С temperatūrai enzimo gyvybė nutrūksta.
Jie žūsta. Mityba turėtų būti gyva ir organiška, visos druskos ir mineralinės medžiagos taip pat turi būti organiškos, tada organizmas sugebės jas pasisavinti, o jo ląstelės galės atsinaujinti.Tai gi apie ką aš.. akivaizdu, kad gyvas maistas- sveikas maistas, ir ieškoti jo reikia ne plastikiniuose sauso ėdalo maišuose ar konservų dėžutėse.
Štai tokie mano pamastymai... Jelena Bogomolova
|
2011 © Copyright LGAC. All rights reserved. |
Parodos Pasaulio čempionai Informacija Metų katė Skelbimai Veislynai |